Gjør deg klar for livet på sjøen

Livet på sjøen er noe mange nordmenn trakter etter, og mange av oss har båt. Om vi ikke selv har båt, så kjenner vi mest sannsynlig noen som har det. Selv på innsjøer midt i Norge, i Telemarkskanalen, og selvfølgelig langs Norgeskysten finner vi flere titalls tusen båter. Det er rett og slett noe vi nordmenn elsker å holde på med. Kjører du for eksempel innover mot Oslo, så vil du utvilsomt møte på kaiområder med flere tusen båter som står klare for å ta en tur ut i fjorden. Felles for alle er at de må gjøre seg klare for livet på sjøen, for selv om det er kjempegøy å reise ut i fjorden, så er det mye en må huske på.

Med mindre en er en ekspert på å lese gamle metoder for sjøfart, slik som påler og andre tegn på for eksempel skjær, så kan det lønne seg å investere i en marin GPS. Da får du vite akkurat hvor du kan kjøre båten i henhold til skjær, hvor dypt det er, også videre. Blant andre tekniske duppeditter finner vi også ekkoloddet. Denne sender ut ekkosignaler og gir deg tilbake aktiviteten i vannet hva gjelder fisk. Dersom du liker å fiske, da kanskje spesielt makrell, så er denne helt perfekt for deg å ha liggende i båten.

Det er derimot ikke bare det tekniske som skal være på plass i båten. Du skal også være funksjonell. Skaff deg et par lekre sko fra Birkenstock og sett i gang med båtarbeid. Først og fremst bør du kjøpe nok tau og fendere. Du kan aldri få nok av disse, da du garantert skal legge til kai mens du turer rundt. Du bør også ha et solid anker som gjør jobben sin. Rent knyttet opp mot selve båten bør også kalesjen være i fin form. Dersom det for eksempel skulle regne på en sen kveld, så er det ingenting som er mer surt enn å ikke ha en god kalesje klar.

Sist men ikke minst kommer de viktigste, men ikke livsviktige, tingene du må ha med deg. Sørg for å pakke godt med mat og drikke. For uten dette, så duger naturligvis helten ikke. Ta med deg god sjømat eller kanskje noe godt krydder og garnityr til fisken eller krabbene du skal fange senere. Du bør også ta med deg en god vin og kanskje til og med en ankerdram for en god kveld. Husk også tepper og puter og andre ting for å holde deg varm. Et ekstra skift med klær kan også være gunstig da en fort kan finne på å hoppe uti fjorden midt på natta. Ingenting er bedre enn livet til sjøs, men da skal du sannelig være godt forberedt også!

mts_magxp