Husk på sikkerheten

Vår og sommer er den store båtsesongen i Norge, og når temperaturen begynner å stige vil alle få båten i vannet så raskt som mulig. Været skifter raskt i Norge, og plutselig er det mulig med en hel dag på sjøen, med middag og god drikke ombord. Både i mai, med flere langhelger, og i sommerferien, får du mange muligheter til å være ute med båten flere dager på rad. Dessverre skjer det fortsatt alt for mange uhell med båt, og hvert år er det nordmenn som drukner. Vi skal se på de viktigste tiltakene du enkelt kan gjøre selv for å holde deg trygg på sjøen.

Redningsvest er obligatorisk

Det er egentlig ikke nødvendig å sette seg inn i reglene for bruk av redningsvest. Du trenger egentlig bare å vite at redningsvest redder liv. Noen vil selvsikkert hevde at det er mulig å svømme og komme seg i sikkerhet for en voksen. Spørsmålet er hvor flinke bevisstløse voksne er til å svømme… I en slik situasjon er det bare redningsvesten som kan redde deg.

Mulighet å få hjelp

På lik linje med fjellvettreglenes råd om å alltid gi beskjed om hvor du går, er det fornuftig å melde fra til familie og venner hvor du egentlig skal med båten. Dessuten er det selvfølgelig lurt å ha med mobiltelefon, en god iPhone lader og eventuelt en reservetelefon i tilfelle du mister mobilen i vannet.

Det kan også være lurt å ha telefonnummer til lokale ressurser for hjelp på sjøen tilgjengelig. Da trenger du ikke å søke etter hvem du egentlig skal spørre om hjelp hvis uhellet er ute.

Unngå alkohol

Det er nesten ingen som kan tenke seg å drikke før en kjøretur med bil, dessverre er det ikke alle som er like nøye på sjøen. Det er kanskje lett å la seg lure av at en båt ikke beveger seg like raskt som en bil, og at det noen ganger kan oppleves som du er helt alene på sjøen. Dette hjelper lite, når du er ansvarlig for en båt er du nødt til å ha full kontroll over alt fra andre båter til skjær og andre hindringer.

Dessverre er det en stor andel av de som omkommer på sjøen hvert år, som er påvirket av alkohol. Derfor er det også mange som ønsker innstramninger i promillereglene til sjøs. Husk at uansett hva reglene måtte være til enhver tid, er det ditt og familiens liv og sikkerhet som står på spill hvis du drikker alkohol i båten.

Vær ydmyk på sjøen

Husk å ha respekt for plutselige forandringer i været, usikre farvann og andre utfordringer du kan møte på sjøen. Det er ikke bare på fjellet som «det er aldri for sent å snu» gjelder.

mts_magxp