Har du båt eller kanskje planlegger å kjøpe en, så er det et hav av ekstrautstyr du også må vurdere om du trenger.
I vår teknologiske tidsalder kan det å dra på tur med barn være en utfordring. Spesielt de større barna er vant til å være på nett hele tiden. De mindre barna ønsker ikke å gå glipp av barne-TV.
Selv om vi absolutt bør forsøke å legge fra oss mobiltelefonene i ferien og gjøre noe annet enn å se på TV, så kan vi ikke komme bort ifra at vi kan få noen regnværsdager. Vi kan vel neppe forvente å få en reprise på sommeren 2018 med det første. Da kan det være greit å ha tilgang til både Internett og TV ombord på båten, slik at du kan benytte det når yatzyterningene har gått varme.
Å få inn TV-signaler på båten er ikke noe problem. Du bør da gå til anskaffelse av en aktiv TV-antenne, spesielt tilpasset for båter. Da vil du oppleve langt bedre signaler, såfremt du monterer den så høyt som mulig. Ønsker du også DAB i båten, er det mulig å kjøpe kombinert antenne, så slipper du å montere to stykker.
Ønsker du å ha en dekoder fra Riks-TV i båten må du huske at disse ikke leveres for 12V, som er det de fleste båter har. Det er meget få båter som leveres med 220V. Derimot kan du benytte en CAM-adapter, som er en kortleser for TV-er med innebygget digitaldekoder. Ønsker du deg en slik TV, men ikke har råd akkurat nå, kan et forbrukslån være en kortsiktig løsning. Da kan du helt enkelt sette inn CAM-kortet i TV-en, søke opp kanaler og zappe i vei.
Det er også mulig å strømme TV fra båten, men det forutsetter at du har Internett. Du kan få trådløs ruter med mobildataabonnement, slik at du har WiFi tilgjengelig i båten. Det anbefales også en antenne, da det kan være vanskelig å få inn signaler dersom du er et godt stykke fra land.
Har du først fått WiFi i båten kan du begynne å strømme. Det er da ulike måter å gjøre dette på:
- Via smart-TV. Disse TV-ene leveres med apper, som Netflix, YouTube, TV2 Sumo, NRK med flere. Utvalget varierer fra leverandør til leverandør.
- Via Google Chromecast. Dersom du ikke har en smart-TV, men har HDMI-port i TV-en din, kan du gå til innkjøp av en Chromecast som du plugger inn i TV-en. Da kan du strømme fra mobilen, PC-en eller nettbrettet ditt.
- Via Apple TV. Dette blir i prinsippet det samme som Chromecast, bortsett fra at du ikke trenger mobil eller nettbrett for å strømme.
Problemet med å strømme TV er selvfølgelig at mobildataen løper løpsk. Det kan være lurt å senke kvaliteten på sendingene. Det er absolutt ikke nødvendig å ha den på høyeste kvalitet. Hos enkelte strømmetjenester er det mulig å laste ned filmer, serier og programmer hjemmefra, slik at du ikke bruker mobildata når du ser dem i båten. Dette krever selvfølgelig litt planlegging, men er langt ifra en dum løsning.